Servis avtomatskega menjalnika

Servis avtomatskega menjalnika je storitev, ki je nujno potrebna, če želimo zagotoviti nemoteno delovanje motorja, ki je srce našega vozila. V zadnjih letih se je število avtomobilov z avtomatskim menjalnikom bistveno povečalo, zato je tudi vzdrževanje avtomatskega menjalnika postalo vedno bolj pomembno.

Če se želimo izogniti težavam z avtomatskim menjalnikom je za servis avtomatskih menjalnikovpomembno, da ga opravimo pravočasno, še predno opazimo, da ne deluje pravilno. S tem se bomo izognili tudi večjim stroškom, ki so lahko v primeru okvare zelo visoki.

Zakaj je potrebno avtomatski menjalnik redno servisirati?

Vsi lastniki jeklenih konjičkov se moramo zavedati, da je za našo varnost na cesti izjemno pomembna tehnična brezhibnost našega vozila. To pa ni edini razlog za redne servisne preglede in servis avtomatskega menjalnika, ampak z njimi podaljšamo tudi življenjsko dobo našega vozila. V idealnem primeru naj bi avtomatski menjalniki zdržali 300.000 do 450.000 km in mnogi proizvajalci vozil so mnenja, da avtomatski menjalniki ne potrebujejo menjave olja.

Vendar pa je situacija v praksi popolnoma drugačna, saj se lastnosti olja v menjalniku s starostjo slabšajo. Če se ne odločite za redni servis avtomatskega menjalnika, se običajno prvi simptomi težav pojavijo pri približno 150.000 km. Izkušnje kažejo, da lahko servis avtomatskih menjalnikov bistveno pripomore k preprečevanju ali odpravljanju težav povezanih z iztekanjem olja ali s prenosom navora motorja.

Kako opazimo, da je z avtomatskim menjalnikom kaj narobe?

Vedno, ko se začne vaše vozilo čudno oglašati ali obnašati, se verjetno najprej vprašate, kaj je narobe z vozilom. Da je nekaj narobe z avtomatskim menjalnikom, boste najprej ugotovili, če se bodo pojavile težave s prestavljanjem, včasih pa se bo motor vrtel, medtem ko bo avto stal na mestu. Ti prvi simptomi so lahko že prvi znak za paniko, zato je nujno potrebno popravilo avtomatskega menjalnika.

Avtomatski menjalnik je izdelan iz kar 200 do 400 različnih delov, zato se težave z njim lahko pokažejo na zelo različne načine. In kateri so tisti resnejši znaki, ob katerih morate pomisliti na popravilo avtomatskega menjalnika? Poleg že omenjenih težav s prestavljanjem in neaktivnega vozila, se težave kažejo v pogostejšem zdrsu prestav, iz menjalnika lahko začne iztekati olje, na armaturni plošči pa vam lahko zagori lučka za motor. Na težave z avtomatskim menjalnikom opozarja tudi tresenje, šumenje ali cviljenje v menjalniku.

Kaj se pregleda med servisom avtomatskega menjalnika?

Podobno kot se skozi naše srce pretaka kri, se tudi skozi avtomatski menjalnik pretaka olje, ki poskrbi za njegovo nemoteno delovanje. Glavna naloga olja je, da hladi menjalnik, zato je menjava olja avtomatskega menjalnika enako pomembna kot menjava motornega olja. Redni servis avtomatskega menjalnika je zato nujno potreben že zato, da se zamenjajo olje in filtri, pri čemer je postopek menjave veliko bolj zahtevnejši od tistega pri motorju.

Servis avtomatskega menjalnika bo poskrbel, da se olje menjalnika s pomočjo posebne naprave in metode v celoti zamenja. Pri tem je pomembno, da je količina olja natančno dozirana, prav tako pa tudi vrsta olja. Celoten servis avtomatskih menjalnikov traja približno 2 uri, pri čemer se poleg olja zamenjajo tudi filter avtomatskega menjalnika in vsa tesnila.

Potrebno je vedeti, da je pri nekaterih modelih menjalnikov filter že vgrajen v menjalniku in dostop do njega ni mogoč, razen z demontažo menjalnika. To so modeli avtomatskih menjalnikov in menjalnikov, ki so prečno vgrajeni v vozilo, zato je pomembno, da se olje v tem primeru menja na 50.000 km. S tem se odstranijo vse nečistoče, filter pa ima daljšo življenjsko dobo.

Kako pogosto je potrebno opraviti servis avtomatskega menjalnika?

Verjetno se mnogi sprašujete, kako pogosto je potrebno vaše vozilo peljati na servis avtomatskega menjalnika. Proizvajalec avtomobila običajno predpiše tudi navodila za vzdrževanje avtomatskih menjalnikov in točen servisni interval je zato napisan v lastniški knjižici vozila. Opazili boste, da nekateri proizvajalci ne predpišejo menjave pri tako imenovanih Long life menjalnikih, vendar izkušnje kažejo, da olje tudi v takšnih menjalnikih enako izgublja svoje pomembne lastnosti.

Priporočamo, da se servis avtomatskega menjalnika opravi na 60.000 prevoženih kilometrov. To je servisni interval, ki še preprečuje večje okvare menjalnika in s tem tudi nepotrebne stroške. Novo olje namreč bistveno izboljša zadrževalno moč med sklopkami, prav tako pa preprečuje, da bi se majhni delci nabirali v ventilih menjalnika.

Servis avtomatskega menjalnika pri strokovno usposobljenih mehanikih

Servis avtomatskih menjalnikov je zelo zahtevna storitev. Svetujemo vam, da olja menjalnika nikoli ne menjate sami, saj je avtomatski menjalnik zelo kompleksen del avtomobila, za kar boste potrebovali tudi ustrezne naprave. Če potrebujete servis avtomatskega menjalnika, se oglasite pri nas, kjer bodo usposobljeni mehaniki poskrbeli za strokovno menjavo olja in filtra na menjalniku.

Za servis avtomatskega menjalnika lahko obiščete podjetje Turbine d.o.o. Hraška cesta 19, 4248 Lesce, kjer bodo za vaše vozilo poskrbeli izkušeni in certificirani mehaniki. Za svetovanje in pomoč lahko pokličete na tel.št.: 041 677 677 ali pošljete sporočilo na e-naslov: info@menjalniki.si